Guadalupe: Místo, které svým zázrakem ovlivnilo celou Latinskou Ameriku

Asi 7 km od Mexico City se nachází jedno z nejvýznamnějších poutních míst na světě - Guadalupe. Největší nápor místo zažívá 12. prosince, kdy sem tisíce poutníků přichází uctít událost, k níž došlo v roce 1531. Co se tu odehrálo?

Zjevení v Guadalupe

K nejnavštěvovanějším místům hlavního města Mexika, patří klášter Panny Marie z Guadalupe na vrcholu kopce Tepeyac, tedy na místě, kde se v roce 1531 (a pak i několikrát poté) zjevila Juanu Diegovi Panna Marie.

Guadalupe v Mexiku

Nejposvátnější mexické poutní místo Guadalupe

Netrvalo dlouho a kolem tohoto zázraku vznikl kult, vyobrazení Panny Marie Guadalupské se stalo proslulým a s jeho kopiemi se budete na dovolené v Mexiku setkávat na každém kroku. Nuestra Seňora de Guadalupe se stala patronkou Mexika a posléze i celé Latinské Ameriky.

Na místě je nyní několik kostelů, kaplí a muzeí. Nejvýraznější jsou dvě baziliky, přičemž ta původní, zasvěcená Panně Marii Guadalupské z roku 1907, jen s obtížemi odolávala náporu věřících a díky nestabilitě základů se začala propadat. Dnes už v ní sídlí „pouze“ muzeum s pozoruhodnou sbírkou obrazů z koloniálního období a se sbírkou asi tří tisíc masek. Hned vedle však byla v roce 1970 postavena velmi moderní nová basilika, která pojme až 40 tisíc lidí. Kritici však uvádějí, že spíše než posvátné místo, připomíná sportovní stadion, a to nejen svým zevnějškem ale i interiéry.

Guadalupe Mexiko

Obraz Panny Marie Guadalupské

S obrazem Panny Marie Guadalupské to Mexičané vyřešili s důvtipem. Je zavěšen nad oltářem, ale v podlaze oltáře je velký otvor, kterým je možné obraz vidět i z nižšího podlaží basiliky. Aby se lidé při prohlížení obrazu nehromadili, je ho možné vidět pouze z jednoho ze čtyř pojízdných pásů – v obou směrech dva. Obdivovatelé obrazu tak nijak neruší mše, které zde probíhají téměř nepřetržitě a jsou velmi výpravné.

Pro Mexičany je Guadalupe symbolem jejích národní identity. Poutní místo navštíví každoročně desítky milionů poutníků.

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.