Co vám v Mexiku přinesou, pokud si objednáte huevos?

Huevos je ve španělštině vajíčko. Pokud si tedy objednáte v Mexiku "huevos", můžete na stole očekávat vydatnou vajíčkovou pochoutku. Připravuje se na tisíc způsobů. Ty se od sebe liší nejen přísadami a jejich chutí, ale i vzhledem.

 

Vaječná dobrota huevos se do Mexika dostala v dobách španělských dobyvatelů. Dodnes patří k místním specialitám, a to nejen v Mexiku. Pro mnoho Mexičanů je huevos synonymem jedné z nejlepších snídaňových pochoutek.

Mexické huevos

Pokud si dopřejete základní verzi, své chuťové pohárky potěšíte křupavými kukuřičnými tortillami, smaženými vejci a pikantní omáčkou z chilli a rajčat. Na stole Mexičanů by pak při servírování neměla chybět pasta z fazolek, pásky čerstvého avokáda a smažené brambory.

Velkým plusem je, že pochoutky huevos najdete v pouličních stravovacích zařízeních a jídelnách zpravidla po celý den. Skvěle se najíte a přitom neutratíte moc peněz.

Připravte si mexické huevos doma

Máte rádi vajíčka a nevíte na jaký způsob je připravit? Přemýšlíte, zda si dát vejce míchaná, uvařená naměkko či natvrdo? Vyzkoušejte vydatnou snídani na mexický způsob – huevos rancheros.

Recept na huevos rancheros

Huevos rancheros se na mexických farmách tradičně připravuje jako malá svačinka časně z rána, někdy i před svítáním. Ve městech si na něm Mexičané pochutnávají i v průběhu dopoledne. Pro místní jde o oblíbenou mexickou snídani. Kromě tortill, pálivé omáčky a vejce bývá často podáváno také s fazolemi nebo fazolovou pastou a sýrem.

Mexická kuchyně - Huevos rancheros

Ingredience na huevos rancheros:

       
  • vejce – 4 ks,
  •    
  • cibule – 1 ks,
  •    
  • rajčata  - 500 g,
  •    
  • česnek – 3 stroužky,
  •    
  • zelená paprika – 1 ks,
  •    
  • chilli papričky – 1-2 ks,
  •    
  • olej – 2 lžíce,
  •    
  • ocet – 2 lžíce,
  •    
  • cukr – čtvrt lžičky,
  •    
  • mletý kmín – 1 lžička,
  •    
  • sůl,
  •    
  • snítka koriandru na dozdobení.

Příprava huevos rancheros

Na pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Nakrájejte papriku a chilli papričky a zbavte je semen. Poté zeleninu pozvolna za občasného míchání osmahněte, dokud cibule nezměkne. Přidejte nakrájená oloupaná rajčata a podle chuti dosolte. Připravenou směs občas promíchejte a pozvolna poduste, asi 10 minut, aby směs zhoustla.

Připravte ztracená vejce: v hrnci nechte vařit vodu s octem. Teplotu snižte a do mírně vroucí vody vložte pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vařte asi 4 minuty. Pak vejce děrovanou naběračkou vyjměte z vody. Nerovné okraje vajec odkrojte. Vejce položte na připravenou zeleninovou omáčku a dozdobte koriandrem. Po mexicku je můžete podávat s kukuřičnými tortillami. Ty jsou nejlepší, pokud je dokřupava osmahnete na olivovém oleji a necháte je odpočinout na teplém místě.

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.