Jsme tu pro vás již od roku 1993
Mexiko MEXIKO Proměňte své cestovatelské sny na skutečnost. Cestujte se specialisty.
Mexiko MEXIKO Proměňte své cestovatelské sny na skutečnost. Cestujte se specialisty.
Mexiko MEXIKO Proměňte své cestovatelské sny na skutečnost. Cestujte se specialisty.

Jak chutná Mexiko

 

Barvy, vůně, ostré chutě – to v mnohých z nás evokuje mexické jídlo. Tisíce let stará mexická kuchyně je odrazem samotné země a jejích kulturních tradic. Právě kvůli tomu byla v roce 2010 zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO. A věřte, že za zajém nestojí jen mexická tequila.

Staré Mexiko

Deset tisíc let zpět začala být používána kukuřice, která dala mexické kuchyni první základy. S postupem času přišlo chilli, rajčata, kakao, avokádo, kaktusové plody či vanilka. Právě tyto suroviny a typické přírodní podmínky daly Mexiku chuť. Původní mexičtí obyvatelé však měli jídelníček mnohem pestřejší. Mezi tradiční pokrmy patřilo i maso z psů plemene  xoloitzcuintle, tedy mexických naháčů. Na talíři se objevovaly i larvy a ještěrky.

Chutě regionů

Podobu dnešní kuchyně ovlivnila kolonizace. Příchod vepřového masa je jeden z nejvýraznějších prvků a dnes je již tradiční součástí pokrmů. Objevilo se i maso hovězí, rýže či pšenice. Avšak tradiční gastronomické zvyklosti a recepty se liší dle regionů. Region Oaxaca je tradiční přípravou omáček mole. V regionech Jalisca nebo Sinaloi se setkáte s polévkou pozole (krůtí polévka s kukuřicí ozvláštněná skořicí a hřebíčkem). Region Coahuila je domovem receptů z kozího masa a nachos. V Sonoře a Chihuahua je specialitou polévka menudo, která se vaří z drštěk a vepřových nožiček.

Burritos, tacos, quesadilly…

Co všechno ještě ochutnat? Samozřejmě tortillu – kukuřičnou placku, do které vám v Mexiku zabalí různé směsi masa, zeleniny, omáčky nebo i sýra. Burittos, tacos, zapečené quesadilly, v těchto všech podobách vám tyto pověstné placky nabídnou. Nikdy si nezapomeňte objednat omáčku. Pravá zelená mexická omáčka „salsa verde“ je připravená ze zelených rajčat a chilli. Nečekejte konzistenci podobnou našim omáčkám, jedná se spíše o pastu. Salsa Roja je omáčka z červených rajčat, česneku a koriandrové natě. Guacamolle, na této omáčce si opravdu pochutnáte. Zralé avokádo, cibule, česnek, rajčata, jalapeňos a koriandrová nať – famózní chuť, kterou si zamilujete.

Tamales je pokrm z kukuřičného těsta za použití metody nixtamalizace – celé kukuřičné zrno je namočeno a dále vařeno ve vápenaté vodě. Následně je oloupáno, vymyto a namleto. Tato hmota se poté usuší a používá. Tamales připomínají zelné listy, které se následně plní.

Mexická kuchyně je opravdu bohatá a při svých cestách po Mexiku si udělejte čas a ochutnejte některé z těchto pokrmů. Chutě vás překvapí a věřte, že po svém návratu si budete sami rádi připravovat některé z receptů. Vezmete si tak kousek této kultury i k sobě domů.

 

 

vyberte si zájezd sipky
FIRST MINUTE
Cena včetně tax: 52.990 Kč
délka pobytu:
17 dní

termín:
14.02. - 02.03.2022
2022 Velký okruh Mexikem + Yucatán Nezapomenutelné zážitky na poznávací dovolené po Mexiku včetně poloostrova Yucatán v doprovodu Petra Šuby! více zde »
FIRST MINUTE
Cena včetně tax: 52.990 Kč
délka pobytu:
17 dní

termín:
07.03. - 23.03.2022
2022 Velký okruh Mexikem + Yucatán Poznávací okruh státy Veracrúz, Tabasco, Campeche, Yucatán, Chiapas, Oaxaca, Puebla, Federální District Mexico - zájezd doprovází Petr Šuba více zde »
FIRST MINUTE
Cena včetně tax: 52.990 Kč
délka pobytu:
17 dní

termín:
27.03. - 12.04.2022
2022 Velký okruh Mexikem + Yucatán TOP program po Mexiku s omezenou kapacitou účastníků skupiny! více zde »
FIRST MINUTE
Cena včetně tax: 46.990 Kč
délka pobytu:
14 dní

termín:
20.04. - 03.05.2022
2022 Mexiko středozápad Exponovaná místa Mexika, která jsou pro Evropana skutečně jedinečným zážitkem s koupáním v Tichém oceánu! více zde »