Jak uvařit mexické Chilli con carne

Vydatná omáčka s hovězím na rajčatovém základě, s pikantní chutí chilli papriček. To je chilli con carne - jídlo, které patří k základu mexické kuchyně. Jak jej připravit doma, aby bylo téměř k nerozeznání od toho z Mexika? Máme pro vás recept z tradiční mexické kuchařky.

Chilli con carne Mexiko

Recept na chilli con carne

Ingredience na přípravu 4-6 porcí chilli con carne: 600 g mletého hovězího masa, 400 g nebo 1 konzerva červených fazolí, 400 g nebo 1 konzerva krájených rajčat, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 rajčata, 2 velké červené cibule, 2 stroužky česneku, menší mrkev, 2 čtverečky hořké čokolády - 80%, čerstvá chilli paprička, lžička kajenského pepře, lžičky mletého římského kmínu, lžička třtinového cukru, 170 ml vody, extra panenský olivový olej, mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř.

Na ozdobení: limetky a čerstvý koriandr.

Chilli con carne Mexiko

Jak na to? Příprava mexického chilli con carne

Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte je nadrobno. Na hrubém struhadle nastrouhejte připravenou mrkev. Rajčata nakrájejte na malé kousky a chilli papričky na tenká kolečka. V hrnci nechte na rozpáleném oleji zpěnit cibuli. Přidejte mrkev a pár minut restujte společně s cibulí. Přidejte česnek, kajenský pepř a mletý římský kmín. Vše dobře promíchejte, asi za dvě minuty přidejte rajčatový protlak a krátce restujte.

Připravenou směs přesuňte na stranu hrnce a na druhou přidejte hovězí. Jeho strukturu vařečkou v hrnci narušte, aby maso nesplynulo v jeden kus. Hned jak se maso zatáhne, přidejte nakrájená rajčata, konzervovaná rajčata a pokrájené chilli (pokud nemáte rádi ostré, přidávejte raději po částech, doostřit můžete vždycky). Směs v hrnci zalijte vodou, přidejte sůl, pepř, přiklopte pokličkou a za občasného míchání nechte alespoň hodinu na mírném ohni povařit.

Čtvrt hodiny před koncem sceďte fazole a přidejte je do hrnce. Jakmile hrnec odložíte stranou, přimíchejte čokoládu a třtinový cukr. Chilli con carne dochuťte limetkovou šťávou a na talíři dozdobte čerstvým koriandrem, plátkem limetky a podávejte s rýží nebo čerstvým chlebem.

Dobrou chuť! / Buen gusto!

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.