Za chutí pravé mexické Tequily

Pravá mexická Tequila nebo laciná náhražka?

Domovem pravé Tequily je mexická oblast Jalisco. Kromě ní se může vyrábět ještě v dalších čtyřech provinciích Mexika (Michoacán, Nayarit, Guanajuanto a Tamaulipas). Pokud se chcete ujistit, že nekupujete pouhou náhražku Tequily, prohlédněte si její láhev. Ta totiž musí být označena ochrannou známkou NOM a číslem, uvádějícím pálenici, ve které byla vyrobena.

Krátce z historie Tequily

Šťáva z agáve, ze které se Tequila vyrábí, byla oblíbená odjakživa. V minulosti sloužil nápoj vznikající při jejím kvašení (pulque) k obohacení stravy vesničanů. Obsahuje totiž celou řadu vitamínů a bílkovin. Je v ní ale i alkohol, proto je třeba jej konzumovat s opatrností. Vůbec první zmínky o výrobě Tequily pocházejí z 16. století. První pokusy o destilování agáve se však objevují již dříve, kdy se o to pokoušeli Aztékové – mnoho let před příchodem Španělů do Mexika.

Jak se Tequila vyrábí?

Agave na tequilu

Pravá mexická Tequila se vyrábí z modré agáve. Po 18 měsících až 10 letech pěstování se agáve usekne speciálním nožem, osekají se všechny listy, až zbyde jen jádro (srdce) tohoto plodu. Pro další výrobu Tequily se používá pouze jádro agáve. To se převeze do palírny, kde je nasekáno na menší kousky, které se vhodí do speciální párou vytápěné pece a nechají se několik hodin vařit. Vařením se začne uvolňovat cukr, šťáva v dužině agáve zhoustne a celé, původně bílé, jádro zhnědne. Následně se tato kašovitá hmota ještě rozlisuje a nechá se několik dalších dní zkvasit v kádích.

Následuje proces destilace. Při ní se kvas zahřívá a destiluje se z něj alkohol. V závislosti na druhu agáve se tento proces opakuje 2 krát - 3 krát, než vznikne tzv. tuba. Ta se naředí a nechává dozrát v dubových sudech. Podle toho, jak dlouho Tequila v sudech zraje, rozlišují Mexičané 3 druhy Tequily. Ta pravá by měla na konci procesu obsahovat 38 – 40 % alkoholu. Na etiketě pak najdete poznámku o tom, že byla destilovaná ze 100% agáve. Setkat se můžete běžně také s levnější Tequilou Mixtos, kde je zaručen min. podíl agáve 51 %.

Druhy Tequily

  • Tequila Blanco (Stříbrná) – zrající max. 4 týdny nebo dokonce vůbec, zachovává si výraznou, ostřejší chuť i aroma čerstvé agáve.
  • Tequila Gold (Zlatá) – vyrobená z Tequily Blanco, je uměle dobarvovaná při výrobě, nejčastěji karamelem (toho by ale neměla obsahovat více než 1 % váhy). Na jejím obalu naleznete označení Gold nebo Joven abocado. V Mexiku běžná není.
  • Tequila Reposado (Uleželá) – zraje 2 až 11 měsíců v dubových sudech, z nichž získává světle zlatavou barvu a vyváženou chuť i vůni.
  • Tequila Anejo a Extra Anejo – nejkvalitnější a nejvyzrálejší Tequily se označují Anejo a Extra Anejo. Nápoj zraje v dubových soudcích o objemu většinou 190 až 600 litrů po dobu 1 - 3 let. Typická je pro tento druh tmavší barva, bohaté aroma a plná chuť.

Mýty o tom, jak se Tequila pije

Za „tradiční způsob“ pití Tequily se u nás mylně považuje popíjení stříbrné Tequily se solí a citronem, případně zlaté Tequily se skořicí a pomerančem. Obojí má stejný scénář. Sůl či skořice se nasype mezi palec a ukazováček, panák Tequily se vypije „na ex“ a zakousne citronem či pomerančem. Na tyto způsoby byste však v Mexiku narazili jen stěží! Jde totiž o čistě komerční tahy, které s sebou přinesly nekvalitní náhražky Tequily, jejichž ne příliš dobrou chuť, chtěli prodejci přebít. Sůl všeobecně Mexičané používají málo a Tequilu naopak dochucují šťávami z ovoce, nejlépe z grepu. Nekvalitní je pak zejména zlatá Tequila, která je často pouze dochucovaná karamelem.

Jak tedy pijí Tequilu Mexičané? Kvalitní Tequila se správně pije po malých doušcích, teplá. Mexičané ji prokládají vodou. Pravdou však zůstává, že ta nejkvalitnější zůstává v Mexiku a do světa putují méně vydařené kousky.

Tequila zaměřená na turisty

Tequila s červem Mexiko

Znají vůbec v Mexiku zlatou Tequilu? Ve skutečnosti ano. Na rozdíl od té u nás se však dochucuje medem, který jí dodá typickou zlatavou barvu a nasládlou chuť. Pro turisty jsou pak k dostání třeba Tequila s jahodovou nebo čokoládovou příchutí. Ty jsou však určeny výhradně pro export a turistům.

Kvůli turismu je možné téměř všechno. Jak jinak by bylo možné, že ještě před pár lety byla velkým trhákem Tequila, ve které plaval červ? Pravá mexická Tequila je však jen jedna a rozhodně nejde o nejlevnější záležitost.

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.